Mevrouw Cornelissen onder de loep

Breakoutsessie casuïstiek
Hoe vertaal je nu de theorie die we vandaag bespreken naar de praktijk? We kijken mee in een breakoutroom waar twee ouderenverpleegkundigen de casus van mevrouw Cornelissen bespreken.

Bianca de Jong, specialist ouderengeneeskunde en promovenda bij het LUMC, introduceert deze casus. Mevrouw Cornelissen woont in een verpleeghuis en heeft een voorgeschiedenis van onder meer dementie, hypertensie en atriumfibrilleren. Ook is ze in de afgelopen twee maanden vijf keer gevallen. Ze krijgt behoorlijk wat medicijnen. En, ook niet onbelangrijk: haar zoon is internist en is nauw betrokken bij alle beslissingen.

De twee ouderenverpleegkundigen in de breakoutroom waar wij bij aanwezig zijn, zijn het erover eens dat er in de eerste plaats bloed geprikt moet worden. “Je wil in elk geval de nierfunctie weten, maar ook glucose”, zegt de een. De ander: “Ja, ik denk dat we in elk geval alle CVRM-waarden moeten weten.”

Met die resultaten kunnen ze betere beslissingen nemen over het verlagen van de medicatie. “Ze is vaak gevallen en heeft wel een lage bloeddruk voor haar leeftijd. Misschien moeten we de Metroprolol verlagen, met stappen van 50 milligram.” “Volgens mij zijn we het heel erg eens en ik denk dat we dit ook goed kunnen uitleggen aan de zoon van mevrouw."

Download: Casuïstiek Bianca de Jong

Voeg toe aan selectie