Terugkoppeling

Hoe snel bouw je een netwerk?

Bij de afsluitende borrel van Zoek het uit! verschijnt een intrigerend beeld op het grote scherm boven de mensen. Een veld van blauwe bolletjes, dunne lijntjes verbinden de bolletjes tot groepjes... Waar kijken we naar?

Verbinden en netwerken
Koen Janssen en Viktor Stelder leggen het uit. De bolletjes zijn deelnemers van vandaag. Lijntjes tussen de bolletjes geven hun onderlinge relatie weer. Kennen mensen elkaar? Het is een leuke methode om te laten zien hoe snel mensen op een dag als vandaag (waar het immers gaat om verbinden en netwerken) in contact komen met elkaar. En het is ook een methode om te laten zien hoe snel nieuwe begrippen, ‘buzz-woorden’, zich kunnen verspreiden in een groep mensen.

 

Borrel
Koen en Viktor hebben op drie momenten in de dag peilingen genomen. Steeds meer mensen sluiten zich via hun mobieltje aan bij het netwerk. 78 personen met 79 onderlinge relaties aan het begin van de dag, 174 personen met 245 relaties bij de eerste pauze, en 212 personen met 339 relaties na de lunch. De lijntjes laten zien dat losse ‘eilandjes’ van bekenden steeds meer in contact komen met elkaar. “En dan moet de borrel nog komen, dat is meestal het moment dat de relaties ontstaan...” zegt Koen droogjes.
 
Codewoorden
Het rondzingen van de ‘codewoorden’ ging wat minder vlot. ‘Goudvis’, ‘Hugo’ en ‘Acht’, woorden die de mensen die aan het experiment als code meekregen werden niet erg gretig gedeeld. Dagvoorzitter Lennart Booij zegt: “Misschien moet je voortaan wat spannender woorden gebruiken? ...De suggestie van Live Magazines –de groep mensen die vandaag verslag deden van het programma–: ‘Evidence beest’, ‘In je kracht staan’ en ‘Zelfsturende teams’.   

 

 

Richard Derks
Voeg toe aan selectie