Workshop Ontwerp het ideale verpleeghuis

Zo ziet het ideale verpleeghuis eruit

Halverwege de eerste workshopronde vallen we binnen bij de workshop Ontwerp het ideale verpleeghuis van de Academische Werkplaats Ouderenzorg Zuid-Limburg. Daar is het een drukte van belang. De deelnemers staan en zitten gebogen over tafelgrote plattegronden van een zorgboerderij en zijn volop in gesprek.

Aan het begin van de workshop vertelde Bram de Boer van de Universiteit van Maastricht over zijn promotieonderzoek naar zorgboerderijen. Hij concludeerde onder meer dat bewoners van zorgboerderijen een actiever dagelijks leven hebben dan bewoners van reguliere verpleeghuizen. Ze participeren meer in activiteiten, hebben meer sociale interacties en komen vaker buiten.

MeanderGroep Zuid-Limburg kocht onlangs een hoeve aan in Zuid-Limburg en daarmee zijn de workshopdeelnemers aan het werk als we binnenkomen. Voor hen liggen grote plattegronden van de hoeve met drie verdiepingen en voor 52 bewoners. Wat is volgens hen een ideale verpleeghuisomgeving?

Kas met café
"Misschien moeten we een grote kas bouwen, zodat mensen ook in de in de winter buiten kunnen komen", vangen we op bij een tafel. "Ja, met een café erin!", reageert iemand. Ergens anders: "Laten we de huiskamer in het midden doen. Helemaal centraal, zodat ontmoeting centraal staat."

De plattegronden zijn ideeën waar MeanderGroep al mee aan het werk is. Bij een van de tekeningen kunnen bewoners ook vanaf de eerste verdieping naar buiten. "We weten uit onderzoek dat mensen die niet op de begane grond wonen minder vaak naar buiten gaan", zegt iemand. “Dat zouden we op deze manier kunnen veranderen.”

"Ik vind het altijd zo zonde van de ruimte als elke bewoner een eigen badkamer heeft", zegt iemand. "Helemaal als ze niet meer zelf naar het toilet kunnen en kunnen douchen." Haar tafelgenoten begrijpen de gedachte, maar denken niet dat hier snel iets aan zal veranderen. "Zo’n eigen badkamer geeft nog iets van zelfstandigheid. Zelfs als cliënten zelf er nog weinig van vinden zal familie daar waarde aan blijven hechten."

We moeten passieve mensen prikkelen om in beweging te komen

Kruidentuinen en looproutes
De workshopdeelnemers tekenen kruidentuinen, een kerstboom, betere looproutes; alles om de beleving van de bewoners te verbeteren. Iemand vertelt over een verpleeghuis dat een heel huiselijke ingang heeft: met kapstok en daarna de entree naar de woonkamer.

Onderzoeker De Boer vraagt aan het einde van de workshop wat er volgens hem sowieso moet gebeuren. "De ouderen moeten ertoe doen. We moeten passieve mensen prikkelen om in beweging te komen", zegt een van de aanwezigen. De Boer kan zich daarin vinden. "We denken vaak in technologische oplossingen als we hiermee bezig zijn, maar er zijn heel veel andere mogelijkheden om mensen in beweging te krijgen. Ik heb daar vandaag weer een paar mooie voorbeelden van gezien."

Voeg toe aan selectie