Tools om het onderwerp bespreekbaar te maken
Net als Vilans wil ook de Academische Werkplaats Ouderen wetenschappelijk onderzoek vertalen naar de praktijk. Elk jaar stelt zij daarvoor een onderzoek centraal en in 2019 was dat het onderzoek naar seksualiteit en intimiteit in het verpleeghuis. “Met zorgprofessionals gingen we die dag aan de slag om de resultaten om te zetten naar de praktijk”, zo vertelt onderwijsontwikkelaar Lieke de Jong. “En daar kwamen allerlei prachtige ideeën uit.”
De folder en deurhanger zijn bedoeld voor cliënten en hun partners. Ze helpen om het onderwerp ook onderling bespreekbaar te maken. Het bordspel Inteam dat de AWO verder ontwikkelde is bedoeld voor medewerkers. “Het spel behandelt vijf categorieën waarover je met je collega’s in gesprek gaat”, vertelt De Jong. “Het gaat niet om winnen of verliezen, maar vooral om praten over de verschillende onderwerpen.”
Wat zou jij doen?
‘Kruip in de huid van’, ‘wat zou jij doen’ en ‘wat vind jij’ zijn voorbeelden van categorieën. Op een Wat vind jij-kaartje kan bijvoorbeeld staan: Kussen/knuffelen met bewoners hoort bij het werk. En op een Wat zou jij doen-kaartje: Een bewoner trekt zijn kleren uit in de gezamenlijke woonkamer.
De vader van Sophie
In breakoutrooms gaan de deelnemers van vandaag in twee rondes in gesprek over een paar van de kaartjes uit Inteam. Een van de casussen die wordt besproken is de volgende:
Sinds een half jaar woont de vader van Sophie in het verpleeghuis. De moeder van Sophie is twee jaar geleden overleden. Vorige week was Sophie bij haar vader op bezoek en toen sprak een verzorgende haar aan. De verzorgende vertelde dat haar vader behoefte heeft aan seksualiteit en dat zij graag een seksuele dienstverlener voor hem wil inhuren. Sophie is enorm geschrokken, haar vader is 89 jaar, hoezo heeft hij nog behoefte aan seks?
Het is een herkenbare situatie voor een professional in een van de breakoutrooms. Die sprak vanochtend nog met een zoon en een echtgenoot over de mogelijkheid van een seksuele dienstverlener. De cliënt in kwestie laat best wat ongeremd gedrag zien. “Zij zien zo’n dienstverlener helemaal niet zitten, maar we moeten toch iets. Nu willen we wat meer privacy voor de man creëren, met boekjes op de kamer.” “Wat goed dat jullie dat doen”, reageert iemand. “Eigenlijk zou je dit soort dingen al bij binnenkomst moeten bespreken en niet pas als zich een incident voordoet.”
Wat je morgen anders doen?
De middag zit erop en heeft heel wat in beweging gebracht, zo blijkt uit de antwoorden op de vraag wat deelnemers morgen anders gaan doen. “Met team bespreken dat dit onderwerp eerder aan de orde komt, niet pas als er zich een situatie voordoet”, reageert iemand. Andere reacties zijn: “vertellen over deze meeting, mooie tips gekregen”, “folders zoeken die passen bij mijn doelgroep”, “de samenzijnkamer bespreken” en “andere houding: niet lasser faire.” “Haha, best een mooi gesprek voor morgen bij de koffie inderdaad”, besluit Karlijn Kwint van Vilans, “Let’s talk about sex, baby”.
Op de website mensgerichteouderenzorg.nl vind je meer informatie over: