Hoe krijg je die stoflaag eraf?
Tommie Niessen werkt als ZZP’er in de zorg en vlogt en schrijft daar veel over. Hoe is dat zo gekomen? “Ik ben vooral begonnen met video’s omdat ik het leuk vind om te doen én omdat het imago van de zorg best stoffig is. Die laag stof mag er best af.” Voordat Tommie in de zorg ging werken was hij erg zoekende. Hij studeerde ICT, daarna marketing en cultureel werk, tot hij helemaal stopte met studeren. Zijn moeder vroeg of hij niet in de zorg wilde werken. “Daar moest ik hard om lachen, want in de zorg werken was toch vooral wassen, pilletjes geven, naar toilet brengen?” Toch is hij uiteindelijk in de zorg gaan werken, want hij wist toch niet wat hij wilde. “Mijn vooroordelen bleken niet te kloppen. Zo zal het bij andere mensen ook zijn, en die gaan dan misschien ook in de zorg werken.”
We doen heel veel, maar niemand ziet het. Door middel van video’s kunnen we het wél laten zien.
Waarom is het belangrijk om te gaan vloggen?
“Het past bij de nieuwe generatie: jongeren kijken vooral op youtube, instagram en snapchat,” gaat Tommie verder. “Misschien zijn we wel een onzichtbare sector. We doen heel veel, maar niemand ziet het. Door middel van video’s kunnen we het wél laten zien.” En het is heel simpel: Mensen maken zich vaak zorgen over bewerken en effecten, maar dat is helemaal niet nodig. De eerste spontane filmpjes zijn vaak het beste. “Mijn eerste filmpjes waren niet eens geplakt en geknipt, die waren misschien wel het leukst!”
En hoe zit dat dan met de AVG?
“Organisaties zijn bang. Ik heb het geluk dat ik als ZZP’er werk: Ik heb een persoonlijke band met mensen en ik vraag het gewoon. Maar zo kan het ook binnen een organisatie: als iemand een verhaal wil delen, dan heb je alleen maar een quit claim in duidelijk begrijpbare taal nodig. Gewoon een velletje, niet zo’n pak papier. Daarmee kun je als organisatie vastleggen dat je het beeld mag gebruiken.” Cliënten kunnen zelf ook gaan vloggen met een selfiestick: “Ik vertelde tegen een meneer dat hij gewoon tegen de camera kon zeggen wat hij wilde. Nou, de man hield niet meer op.”
Iets anders kan ook
Overigens: vloggen is heel leuk, maar als je iets anders wil kun je ook stukjes schrijven, fotograferen, liedjes maken. “Het gaat erover dat zorgverleners zich uiten over hun werk,” zegt Tommie. “Ikzelf heb zo’n vlogcameraatje, maar mijn telefoon heeft dezelfde kwaliteit. Het meest spontane is altijd het beste, even los van de kwaliteit. Als je als basis neemt dat het qua kwaliteit nog prettig om naar te kijken en te luisteren moet zijn, kun je meteen aan de slag. Pas kwam ik iemand tegen en die bewerkte de video’s gewoon op de telefoon. Rare dingen kopen of regelen: het is helemaal niet nodig. Gewoon beginnen!” Tommie gebruikt zelf altijd een statief: “Dat zet je neer en je kunt gewoon met iemand in gesprek gaan. Spontaan werk het beste, mensen moeten vergeten dat de camera er is. Ik zat een keer samen met een meneer in de auto om op locatie te filmen, maar ik had in de auto de camera ook al aangezet. Toen kwam ik erachter dat in de auto juist het allerleukste gesprekje plaatsvond, want dat was het spontaanst.”
Aan de slag!
“Er is in de zorg iets gaande,” sluit Tommie af. “De tijden zijn aan het veranderen. Toen ik begon had ik nooit gedacht dat mensen mijn stukjes zouden lezen of mijn video’s zouden kijken.” Dus veeg het stof eraf, ga aan de slag en laat jezelf en je werk zien!
Hoe ga je aan de slag? Nou zo:
- Gebruik een programma! Bijvoorbeeld Windows Moviemaker of Apple iMovie.
- Knippen, plakken, voeg effecten toe
- Opslaan en uploaden in Mp4, dat is prima kwaliteit van beeld en geluid
Verdere tips en dingen om in je achterhoofd te houden:
- Hou het simpel en spontaan
- Maak je video niet te lang. Maximaal 2 minuten
- Verzin een goeie titel: bijvoorbeeld een vraag
- Het gaat om de inhoud
- Inspelen op de actualiteit
- Blijf jezelf
- Oefenen oefenen oefenen