Goed advies over stoppen of starten met medicatie bij ouderen ontbreekt
Het Universitair Netwerk voor de Care-sector Zuid-Holland (UNC-ZH) doet onderzoek naar cardiovasculaire preventieve medicatie. Tijdens deze editie van de Vilans-congressenreeks Zoek het uit! nemen ze ons mee in dit belangrijke thema.
Van de 85-plussers heeft meer dan 50 procent te maken met hart- en vaatziekten, vertelt Rosalinde Poortvliet, huisarts en senior onderzoeker bij het LUMC. “In het verpleeghuis gebruikt 19 procent cholesterolverlagers, 32,6 procent trombocytenaggregatrieremmers en 54 procent bloeddrukverlagers. Bewoners krijgen die medicijnen om het risico op hart- en vaatziekten te verminderen.”
Ouderen hebben een hoog absoluut risico op hart- en vaatziekten, ongeacht de andere risico’s
Zelf risico’s berekenen
Uit onderzoek weten we dat bijvoorbeeld leeftijd, roken, overgewicht, weinig beweging en familiaire belasting risicofactoren zijn. Zorgprofessionals kunnen de Elderly Risk Calculator gebruiken om het risico te berekenen. Zo weten we dat het geschatte tienjaarsrisico op hart- en vaatziekten bij een vrouw van 85 jaar zonder hart- en vaatziekten en een systolische bloeddruk van 180 mmHg bijvoorbeeld 24 procent is.
“Ouderen hebben een hoog absoluut risico op hart- en vaatziekten, ongeacht de andere risico’s”, zegt Poortvliet. “Toch is ook bij hen medicatie niet altijd nodig. We moeten bijvoorbeeld rekening houden met hun levensverwachting, hun gezondheidstoestand, mogelijke bijwerkingen en hun eigen voorkeuren.”
Poortvliet laat zien dat internationale richtlijnen over dit onderwerp erg van elkaar verschillen en niet heel duidelijk zijn. “Bovendien is er nauwelijks advies over stoppen met medicatie en zijn er weinig grote studies naar ouderen boven de 85 jaar. Daarom is er verder onderzoek nodig naar dit onderwerp.”
Download: Presentatie Rosalinde Poortvliet