Gebruik elkaars expertise

De ouderenzorg kan van de gehandicaptenzorg leren. En andersom. Mieke Draijer vertelt hoe ze dat bij Alliade doen.

Mieke Draijer is van origine specialist ouderengeneeskunde, en nu directeur medische zaken bij Alliade. “Na een fusie bij Meriant, waar ik werkzaam was als dokter, en later als hoofd van de paramedische dienst, hoorde ik ineens ook bij al die andere zorgorganisaties, zoals Talant. Ik kijk in de eerste plaats vanuit de ouderenzorg naar de gehandicaptenzorg, en zie veel overeenkomsten, en samenwerkingskansen.” 

Draijer noemt als voorbeeld hoe Ouderenpsychiatrie Friesland nu samenwerkt met Talant. 
“Wij hebben ouderenpsychiaters binnen Alliade die onze cliënten in de ouderenzorg bedienen maar hun expertise nu ook bij Talant kunnen inzetten: 45 procent van de verstandelijk gehandicapten die bij ons wonen, is ouder dan 50 jaar. Dat klinkt niet oud, maar dan ben je binnen de VG een oudere.” Op deze manier is Alliade volgens Draijer steeds bezig om de expertises slim aan elkaar te knopen en gebruik te maken van elkaars deskundigheid. 

Van elkaar blijven leren 
Zo kan de ouderenzorg leren van de VG op het gebied van wonen, waar ze binnen de VG erg goed in zijn, zegt Draijer. “Ook de zinvolle dagbesteding is erg goed geregeld binnen de VG. Dat heeft op mij - als specialist ouderengeneeskunde - erg veel indruk op mij gemaakt. Daarnaast is er binnen de VG één duidelijke hoofdbehandelaar. Ik vind dat mooi, binnen de ouderenzorg kenden we dat nog niet.” 

“Ik steun Sytse Zuidema daarom van harte. Laten we vooral bij elkaar blijven kijken. In de praktijk van alledag zie ik dat gebeuren en ik hoop dat we dat vandaag ook gaan doen.”  

Voeg toe aan selectie