Extra werkdruk, razendsnelle opleidingen
“Destijds zijn er drie bewoners overleden, die werden meteen in een kist gelegd zonder dat familie hen nog een keer kon zien.” Het is een van de vele citaten van medewerkers die Ramona Backhaus van de Academische Werkplaats Ouderenzorg Limburg vandaag deelt. Zij deed onderzoek naar de impact van corona op medewerkers. “Er gebeurde veel in korte tijd. Veel nieuwe regels, geen vrijwilligers meer, geen familiebezoek. En toen in mei de verpleeghuizen weer openden was er veel angst voor besmettingen en waren er incidenten met familieleden die zich niet wilden houden aan de maatregelen.”
De verruiming van de bezoekersregeling zorgde voor extra werkdruk. “Dat was arbeidsintensief”, zegt Backhaus. “Er was veel extra administratie en begeleiding van de bezoekers. Tegelijkertijd was er meer verzuim en kampten medewerkers met de psychische gevolgen van overlijden. Er was weinig ruimte voor ontspanning met de bewoners.”
Angst om te besmetten
Backhaus zag ook dat teams de periode heel verschillend ervoeren. Hoe meer sterfgevallen er waren hoe groter de impact was. Maar er waren ook teams waar geen enkele infectie was: “Ik was vooral bang om infectie op te lopen en daarna bewoners te besmetten, ik heb me thuis opgesloten”, zei een van de ondervraagden. Iemand anders is juist positief over de intensieve samenwerking die door deze crisis nodig was.
Bij een nieuwe vragenronde aan het begin van de tweede golf in oktober bleken de ervaringen ongeveer hetzelfde: er was veel verzuim, medewerkers waren bang voor besmettingen en er waren nog steeds discussies met families over de bezoekregels.
Wij zagen de beelden uit Italië en vonden die best angstaanjagend, daarom kwamen we meteen in de actiestand.
Bijspringende zorgassistenten
Verpleegkundige Ellen Hermans en Anouk Hanssen, opleidingsadviseur bij ROC Gilde Opleidingen blikken terug. Hermans: “Wij zagen de beelden uit Italië en vonden die best angstaanjagend, daarom kwamen we meteen in de actiestand. We keken of stafpersoneel en zorgassistenten konden bijspringen.”
Die volgden daarvoor een training bij Gilde Opleidingen. Hanssen: “In een dag gaven we deze groepen de handvatten voor ADL-taken, daarmee zouden ze dan snel in de praktijk vlieguren kunnen maken.”
In 1,5 maand werden er 600 mensen geschoold, ook buiten de regio. Ook ontwikkelde Gilde Opleidingen een online module. “Nu geven we nog steeds verkorte scholingen”, vertelt Hanssen. “En er wordt nog steeds gebruik van gemaakt.”
Meer interesse voor zorgopleiding
Hermans: “Het uitgangspunt was dat we deze mensen na de opleiding in geval van nood zouden kunnen inzetten. Nu zien we dat een aantal zorgassistenten toch verder in de opleiding wil, dus dat is een mooie bijkomstigheid.”
Ook Hanssen merkt een toegenomen interesse voor de zorgopleidingen. Daarnaast leidt Gilde Opleidingen nu ook mensen op om in teststraten te kunnen werken en worden studenten ingezet voor vaccinaties.
Meer weten over de monitor verruiming bezoekregeling? Kijk hier.
Bekijk de PowerPoint-presentatie van Ramona Backhaus.