In de praktijk: ontsluiting van cliëntgegevens voor onderzoek
Bas Bijl is programmaleider Wetenschappelijk Onderzoek en Kennismanagement bij ’s Heeren Loo en vertelt over het project. “Elke dag wordt er van alles vastgelegd over cliënten, het hele jaar door. Dat betekent dat we een enorme hoeveelheid data hebben, die we via onze cliëntendatabank(geanonimiseerd) beschikbaar kunnen maken voor onderzoek.” ’s Heeren Loo ontwikkelde deze databank in een academische werkplaats met de VU.
Onderzoekers kunnen de geanonimiseerde data gebruiken voor hun onderzoek. “Het interessante is dat we gebruikmaken van bestaande gegevens”, zegt Bijl. “We hoeven dus het primaire proces niet te belasten.”
Vrijheidsbeperkende maatregelen
Binnen 's Heeren Loo is onderzoek gedaan naar het opleggen van vrijheidsbeperkende maatregelen en een aanpak om die maatregelen af te bouwen. “Dankzij data uit de CDB konden we aantonen dat die interventie effectief is”, zegt Bijl. “Met deze kennis kunnen we allerlei vrijheidsbeperkingen afbouwen, wat de kwaliteit van zorg ten goede komt.” Ook de invloed van COVID-19 op het aantal incidentenmeldingen werd onderzocht.
Hoewel er al mooie resultaten zijn, is er ook nog ruimte voor verbetering. “We willen bijvoorbeeld graag naar een eenduidige vastlegging van de gestructureerde data en de juiste technologie toepassen om iets met de ongestructureerde data te kunnen doen.” Ook koppelingen met andere datasets staat nog op het wensenlijstje van Bijl.
Meer CDB’s
En: dat meer organisaties een cliëntendatabank gaan inrichten.
“Als de hele sector hier op een vergelijkbare manier aan gaat werken, kunnen we veel meer kennis ontwikkelen. Als ’s Heeren Loo willen we hier graag aan bijdragen, zowel technisch als inhoudelijk, dus ik wil jullie nadrukkelijk uitnodigen om je met vragen bij mij te melden.”
Heb jij een vraag voor Bas Bijl? Stuur een mailtje naar bas.bijl@sheerenloo.nl