Gesproken blog Hugo van der Wedden

‘Laten we dementie accepteren als een respectabele levensfase’

Na een plenaire opening en twee inspirerende workshoprondes, komen alle deelnemers van het Zoek het uit-festival weer bij elkaar in een gezamenlijke Zoomsessie. De dag wordt afgesloten met een gesproken blog van Hugo van der Wedden, verpleegkundige, medisch socioloog en publicist.

Al vroeg in contact met ouderen
De vader van Van der Wedden was specialist ouderengeneeskunde. Zo kwam hij als kleine jongen al veel in aanraking met ouderen. Spelenderwijs ging hij mensen met dementie zien als normaal. Toen Van der Wedden na zijn middelbare schooltijd aan de slag ging als leerling in de verpleging kwam hij opnieuw met mensen met dementie in aanraking. In deze jaren heeft hij prachtige gesprekken gevoerd met mensen met dementie. Over vroeger, maar ook over hoe het is om grip op de wereld om je heen te verliezen.

Van der Wedden ontdekte dat mensen met dementie steeds lastiger kunnen voldoen aan de verwachtingen van anderen. Dat leidt niet alleen tot lastige en ongemakkelijke situaties, maar ook tot niet nagekomen afspraken en vriendschappen die stuklopen. Een diagnose dementie kan helpen. Iemand die ziek is verdient volgens Van der Wedden namelijk begrip in plaats van verwijten. Maar het leven van iemand met dementie wordt er al niet makkelijker op. 

Het belangrijkste is dat we dementie leren accepteren als respectabele levensfase.

Stigma
Er heerst volgens Van der Wedden een stigma op dementie. ‘Je wordt niet meer serieus genomen. Je kunt niet meer werken, mensen vertrouwen je niet meer en je voelt schaamte en onzekerheid’. Vaak weten vrienden en bekenden zich steeds slechter een houding te geven tegenover iemand met dementie. Zo komen mensen met dementie en hun partners steeds meer alleen te staan. Ze voelen dat de mensen om hen heen zich terugtrekken. Als ze daar vervolgens verdrietig of boos op reageren dan zien mensen dat als een uiting van de dementie. 

Kwaliteit van leven
Dementie is complexe materie. Op het Zoek het uit-festival zijn vanochtend diverse oplossingen aangedragen om het leven met dementie aangenamer te maken. Van der Wedden hoopt dat ze iets bijdragen aan de kwaliteit van leven voor mensen met dementie. ‘Het belangrijkste is dat we dementie leren accepteren als respectabele levensfase. Daar kun je niet vroeg genoeg mee beginnen. Breng jonge kinderen in aanraking met dementie. Laat ze samen schaken of ga voorlezen. Zo leert de jeugd dat mensen met dementie heel normaal zijn. En misschien kiezen ze dan ook nog eens voor een carrière in de ouderenzorg.’

Voeg toe aan selectie